Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Imprezy
Rozmiar tekstu A A A
Strona główna » Archiwum Wydarzeń » Kuchnia Społeczna na Zamku Piastowskim za nami
 
Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 26.09.2020 r.
Kuchnia Społeczna na Zamku Piastowskim za nami

W sobotnie popołudnie 26 września 2020 r. w Restauracji Zamkowej, w dawnej siedzibie Piastów, po dłuższej przerwie powróciła Kuchnia Społeczna. Tym razem w odsłonie wegańsko - wegetariańskiej. Podczas wydarzenia o zwyczajach pszczół opowiadał Łukasz Kuschnik - pszczelarz z duszą artysty z Krzyżanowic, który wygłosił prelekcję pt.: „Sekretne życie pszczół”. Całość ubarwił koncert „Helaine Vis”.

Kuchnia Społeczna to przede wszystkim wymiana poglądów, zdań, doświadczeń, spostrzeżeń, przemyśleń czy dzielenie się uwagami z innymi, mającymi podobne upodobania kulinarne. To również okazja by spróbować dań kuchni roślinnej, bądź też przeprowadzić długo odkładany eksperyment kulinarny z wege daniem. Sporo miejsca, w trakcie wydarzenia poświęcone było pszczołom. To bowiem dzięki nim i innym zapylaczom zawdzięczamy co trzeci kęs tego co jemy!

Na zakończenie wystąpiła „Helaine Vis”, 24-letnia wokalistka i autorka tekstów. Materiał, który prezentuje to zbiór wspomnień, refleksji, historii opisywanych na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat. Jej delikatny głos uzupełnia i kontrapunktuje gitara w pełnym spektrum brzmień - od klasycznego i oszczędnego po ambientowe, stratosferyczne, czasem brudne. Razem z gitarzystą Grzegorzem Skoczylasem pracuje nad debiutancką płytą, która pojawi się jeszcze w tym roku. W 2018 roku duet Helaine Vis zaczął koncertować pod skrzydłami agencji koncertowej Borówka Music. Od tego czasu zagrali około 60 koncertów w 40 miastach i wioskach w całej Polsce. Wystąpili na festiwalach takich jak: Songwriter Łódź Festival, Spring Break Showcase, Tak Brzmi Miasto Showcase, Music Trail Festival, Sieradz Open Hair Festival czy Juwenaliach Krakowskich. Oprócz tego grali w mieszkaniach, na ulicach, w klubach, kawiarniach, na polu lawendy, na strychu czy w… salonie fryzjerskim.


Galeria
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
 
Strona główna /Narzędzia Tortur/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Warsztaty - Oferta/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij