Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Imprezy
Rozmiar tekstu A A A
Strona główna » Archiwum Wydarzeń » Okręgowe obchody Święta Służby Więziennej odbyły się na Zamku
 
Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 14.02.2013 r.
Okręgowe obchody Święta Służby Więziennej odbyły się na Zamku

14 lutego 2013 roku na Zamku Piastowskim w Raciborzu odbyły się okręgowe obchody Święta Służby Więziennej. Święto resortowe Służba Więzienna obchodzi 8 lutego na pamiątkę ustanowienia przez Marszałka Józefa Piłsudskiego w dniu 8 lutego 1919 roku Dekretu o Tymczasowych Przepisach Więziennych. Święto służby więziennej zostało połączone z otwarciem pierwszej w Polsce ogólnodostępnej izby tradycji więziennictwa, gromadzącej unikalne pamiątki i zabytki. W uroczystości wzięło udział około 200 osób.

Podczas uroczystości zostały wręczone odznaczenia państwowe, wojewódzkie i resortowe funkcjonariuszom Służby Więziennej i osobom wspierającym działania Śląskiej Służby Więziennej. Awanse na wyższe stopnie służbowe otrzymało 140 funkcjonariuszy w korpusie podoficerów, 26 oficerów i 11 chorążych. Przyznano również 44 odznak „Za zasługi w pracy penitencjarnej”. Jeden z funkcjonariuszy SW z ZK Racibórz otrzymał również odznakę SEMPER PARATUS –  bardzo wysokie odznaczenie w Służbie Więziennej nadawane przez Dyrektora Generalnego SW za dokonanie czynu świadczącego o szczególnej odwadze i bohaterstwie.   

Wśród gości honorowych znaleźli się m.in.: Wojewoda Śląski – Zygmunt Łukaszczyk, Poseł na Sejm RP – Henryk Siedlaczek, Przewodniczący Sejmiku Śląskiego – Andrzej Gościniak, przedstawiciele władz sądowniczych i prokuratury, szefowie służb mundurowych regionu śląskiego oraz przedstawiciele świata nauki.


Galeria
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
 
Strona główna /POLITYKA PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTANIA PLIKÓW COOKIES/Projekt „Przy książęcym stole”/Projekt „Wspólna historia poprzez zabawę”/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki/Deklaracja dostępności

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij