Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Rozmiar tekstu A A A
 
dodano: 13.05.2021 r.

W najbliższą sobotę 15 maja, Zamek Piastowski w Raciborzu zaprasza na „Zamkową sobotę z roślinami vol.2”. Na dziedziniec dawnej siedziby Piastów zapraszamy od godziny 10:00. To podobne wydarzenie, które odbyło się w sobotę 1 maja. W wydarzeniu wezmą udział sprzedawcy kwiatów, sadzonek, roślin, ziół i ciekawych artykułów ogrodniczych. Będzie można zakupić kwiaty do domu, na balkon czy do ogrodu. Równocześnie zapraszamy nowe, chętne osoby, które chcą zaprezentować swój asortyment szerszej publiczności. Wstęp na wydarzenie, jak i udział wystawców jest bezpłatny! W trakcie wydarzenia zapewnimy wystawcom, jak i kupującym płyny do dezynfekcji oraz odpowiedni dystans pomiędzy stoiskami. Przypominamy o obowiązkowym zasłanianiu nosa i ust przez sprzedających i kupujących na terenie całego Zamku Piastowskiego.

więcej »
dodano: 13.05.2021 r.

Szanowni Państwo, w związku z wątpliwościami w sprawie interpretacji szczegółowych przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. Dziennik Ustaw Poz. 861 (https://dziennikustaw.gov.pl/D2021000086101.pdf) oraz zapowiadaną nie najlepszą pogodą zapowiadany koncert operetkowy pt. „Przeboje operetkowe i inne” na sobotę 15 maja 2021 r. godz. 17:00 zostaje przeniesiony na 30 maja 2021 r. (niedziela) godz. 17:00.

Wszystkich zainteresowanych przepraszamy za wprowadzenie w błąd i już dziś zapraszamy na koncert.

więcej »
dodano: 12.05.2021 r.

Jak co roku w czerwcu czeka nas niezwykłe wydarzenie kulinarne – Festiwal „Śląskie Smaki”!  Tegoroczna, jubileuszowa 15 edycja odbędzie się 13 czerwca (niedziela) na pięknym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.

Festiwal "Śląskie Smaki" organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – mówi Adam Wawoczny, Prezes Zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej - Charakterystyczne jest, że kuchnia ta, będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow.

To niesamowite, że Racibórz gości Festiwal Śląskie Smaki już po raz drugi, gdyż trzecia edycja tej imprezy w 2008 roku również odbyła się w Raciborzu. Teraz zagości w szczególnym dla Powiatu raciborskiego miejscu, na Zamku Piastowskim. Wielkowiekowa kultura spotyka się tu z tradycją warzenia piwa, która trwa co najmniej od 1532 roku – mówi Grzegorz Swoboda, Starosta Raciborski.

W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: potrawa regionalna, produkt lokalny oraz potrawa/produkt inspirowany tradycją.

Podczas trwania imprezy odbędą się dwa pokazy kulinarne, w tym emocjonująca Bitwa Smaków. Jej efektów będzie mogła zakosztować zgromadzona na zamkowym dziedzińcu publiczność. Przewodnim produktem kulinarnych zmagań tegorocznej Bitwy Smaków jest piwo – flagowy produkt partnera tegorocznego festiwalu - Browaru Zamkowego Racibórz.

Nie zabraknie lokalnych produktów prosto od ich producentów oraz regionalnych dań serwowanych m.in. przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®. Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® to zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej oraz nagrody Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie EDEN (2015). Restauratorzy zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Festiwal jest zawsze okazją do spotkania się gastronomicznych reprezentantów różnych regionów województwa, będzie więc i kuchnia beskidzka oraz jurajska.

W tym roku mamy również niezwykle bogaty program artystyczny Festiwalu. Imprezie kulinarnej  towarzyszyć będzie m.in.: Krzysztof Respondek, zespół VIDEO, zespół Singers. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

Program festiwalu:
13:00 - rozpoczęcie Festiwalu
13:15 - koncert zespołu Singers
14:00 - 15:00 - Krzysztof Respondek – w programie muzyczno-kabaretowym
15:00 - 16:00 - Barbara lubi rabarbar w Raciborzu - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Agnieszki Jasińskiej (uczestniczka Hell’s Kitchen)
16:00 - 17:00 - koncert zespołu VIDEO
17:00 - 17:30 - wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
17:30 - 18:00 - koncert zespołu Singers
18:00 - 19:00 - Bitwa Smaków –pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marii Pietruszki (uczestniczki programu Zamiana Szefów Kuchni) – jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne
19:00 - koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny

Organizatorzy:
• Śląska Organizacja Turystyczna
• Powiat Raciborski
• Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu   

Partnerzy:
• Kraina Górnej Odry
• Browar Zamkowy w Raciborzu
• Manufaktura Rybnickie Lody Rzemieślnicze
-----------------------
• MUNU - system gastronomiczny POS

Patroni honorowi:
• Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii
• Marszałek Województwa Śląskiego – Jakub Chełstowski
• Polska Organizacja Turystyczna

Patroni medialni:
• Radio Katowice
• Radio Eska
• Radio Vanessa
• TVP3 Katowice
• Raciborska Telewizja Kablowa
• Telewizja TVT
• Magazyn Poradnik Restauratora
• Magazyn Świat Podróże Kultura
• Magazyn 2B Style
• Portal internetowy Rybnik.com
• Portal internetowy enowiny.pl
• Portal internetowy www.slaskie.travel

Regulamin konkursu oraz naboru uczestników jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl

Osoba do kontaktu:
Agnieszka Czachura-Łach
Śląska Organizacja Turystyczna
tel.: 32 207 207 3
mail: agnieszka.lach@slaskie.travel

więcej »
dodano: 12.05.2021 r.

W przeddzień Festiwalu Śląskie Smaki – 12 czerwca (sobota), na Zamku Piastowskim w Raciborzu odbędzie się I Ogólnopolski Mażoretkowy Zawrót Głowy oraz koncert Zespołu „Kombi” w podziękowaniu Służbie Zdrowia i osobom zaangażowanym w opiekę i ratowanie życia podczas pandemii COVID – 19.

Szczegółowy program!
14:00 – uroczyste rozpoczęcie - salwa armatnia w wykonaniu Raciborskiego Kurkowego Bractwa Strzeleckiego;
14:00 - 18:30 – występy zespołów mażoretkowych z całej Polski;
18:30 - 21.00 – przerwa techniczna, rozstawianie sprzętu, próby;
21:15 - 22:15 – koncert Zespołu „Kombi” połączony z pokazem laserów i ogni.

W trakcie imprezy, w dawnej siedzibie Piastów, nie zabraknie bogato zaopatrzonego bufetu oraz stoisk z produktami regionalnymi.

Organizatorami sobotniego wydarzenia są:
• Stowarzyszenie Kultury Ziemi Raciborskiej „ŹRÓDŁO”,
• Powiat Raciborski,
• Eko Okna S.A.,
• Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu.

Partnerzy:
• Browar Zamkowy Sp. z o.o.,
• Zakład Masarski SEGET Spółka Jawna,
• Mieszko S.A.

Serdecznie zapraszamy na Zamek Piastowski w Raciborzu w drugi weekend czerwca.

Wstęp wolny!

więcej »
dodano: 11.05.2021 r.

W najbliższym czasie, Zamek Piastowski w Raciborzu zaprasza do swojej siedziby na dwa finisaże wystaw czasowych. „Moje ceramiczne fascynacje” - to tytuł pierwszej wystawy prac ceramicznych, wykonanych przez Roberta Brodę, której finisaż odbędzie się we wtorek 18 maja o godz. 17:00. Natomiast na drugi finisaż – wystawa malarstwa sztalugowego, autorstwa Wiesława Mazura zapraszamy tydzień później, 25 maja również o godz. 17:00. Oba wydarzenia odbędą się w salach żyrandolowych, w domu książęcym dawnej siedziby Piastów, wstęp bezpłatny. Poznajcie autorów prac!

Robert Broda - rocznik 1969, z wykształcenia pedagog, nauczyciel, z zawodu wychowawca, autor wystawy prac ceramicznych, od 15 lat związany z Młodzieżowym Ośrodkiem Wychowawczym w Jaworzu. Człowiek wielu pasji - przewodnik beskidzki, instruktor wspinaczki, kajakarstwa, survivalu czy łucznictwa. Autor wystawy swą przygodę z ceramiką rozpoczynał przed sześcioma laty w 2015 roku, pod okiem Piotra Skiby - garncarza spod Lublina, autora książki „Garncarstwo. Sztuka pięciu żywiołów”. Początkowo jego zainteresowania oscylowały wyłącznie wokół koła garncarskiego i naczyń o charakterze czysto utylitarnym z czasem zaczęły ewoluować.

Jego prace eksponowane w dawnej siedzibie Piastów możemy podzielić na dwie części. Pierwsza to naczynia, inspirowane w mniejszym lub większym stopniu historią, repliki wczesnośredniowiecznych wykopalisk. Prace te mają odniesienie do aktywnej działalności w Stowarzyszeniu „Drengowie znad Górnej Odry”. Część druga ma charakter bardziej swobodny, zarówno w formie - elementy rzeźbiarskie, ażury jak i kolorystyce czy technice wypału.


Druga wystawa, to prace Wiesława Mazura, który przez całe swoje artystyczne życie trudnił się malarstwem sztalugowym. Do zaprezentowania obrazów na Zamku Piastowskim dążył jego syn Mariusz Mazur. To dzieła, które po raz pierwszy zostały pokazane szerszemu gronu.

Wiesław Mazur (1938 – 2006) ur. w Nadwórnej (obecnie Ukraina). Z zamiłowania malarz i rzeźbiarz, związany z Opolszczyzną animator kultury. Z zawodu dekorator i projektant realizujący się w reklamie. W domach kultury w Paczkowie i Nysie, prowadził m.in. kółka plastyczne dla dzieci i młodzieży, posiadając uprawnienia I kat. Zorganizował w Nysie Klub Plastyków Nieprofesjonalnych, zrzeszając w nim okolicznych twórców. W tamtejszym domu kultury stworzył galerię Sztuki Nieprofesjonalnej oraz zamiejscową Galerię Sztuki Współczesnej. Tę ostatnią we współpracy z Biurem Wystaw Artystycznych w Opolu. Współtworzył z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Paczkowie plenery malarskie dla amatorów, będąc ich komisarzem i kierownikiem organizacyjnym. W ostatnich latach pracy zawodowej kierował Ośrodkiem Kultury, Sportu i Wypoczynku we Frączkowie. Prowadził tam m.in. koło plastyczne dla dzieci i Klub Plastyków Nieprofesjonalnych. W ramach współpracy ze Szkołą Muzyczną w Nysie organizował cykliczne koncerty muzyki współczesnej i dawnej. Przez całą karierę artystyczną uprawiał malarstwo sztalugowe, próbował również realizować się w rzeźbie. Brał udział w wielu wystawach zbiorowych. Miał też kilka wystaw indywidualnych. Posiadał na swoim koncie wiele realizacji projektów wnętrz.

- Kolekcja, którą można zobaczyć na Zamku Piastowskim powstała w ostatnim okresie jego życia i nigdy nie była wystawiana. Dla zwiedzających to możliwość zetknięcia się z ostatnimi pracami, przeżycia czegoś nowego, impulsem do przemyśleń albo do prostej refleksji, że mimo niesprzyjających okoliczności (pandemia i wszelkie towarzyszące temu obostrzenia) kultura ma się dobrze i jest nieprzemijająca - mówi Mariusz Mazur, syn autora ekspozycji.

więcej »
Strona główna /Projekt „Wspólna historia poprzez zabawę”/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Warsztaty - Oferta/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij