Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 414 02 33, 32 700 60 52
tel. +48 32 700 60 50 wewn. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od poniedziałku do piątku 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września we wszystkie dni tygodnia:10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Aktualności
Rozmiar tekstu A A A
Strona główna » Aktualności » Przy książęcym stole - wernisaż z degustacją potraw przyrządzonych na styl średniowieczny
 
Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 30.08.2018 r.
Przy książęcym stole - wernisaż z degustacją potraw przyrządzonych na styl średniowieczny

Powiat raciborski w partnerstwie z Instytutem Dziedzictwa Narodowego - Oddział w Ostrawie (Národní památkový ústav v Ostravě) i Uniwersytetem Śląskim w Opawie (Slezská univerzita v Opavě) realizuje mikroprojekt pn.: „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu”, w ramach którego zainaugurowana została nowa atrakcja turystyczna - wspólna wystawa prezentująca średniowieczną historię i kulturę kulinarną na dworach książęcych.

We czwartek 28 czerwca 2018 r., na zamku w Hradcu nad Morawicą odbył się wernisaż wystawy połączony z degustacją potraw przygotowanych wg średniowiecznych receptur. Na wystawie prezentowane były repliki dworskiej oprawy i zastawy stołowej, eksponaty związane z kulturą kulinarną książąt opawsko-raciborskich.

Podobna wystawa jest już w dawnej siedzibie Piastów w Raciborzu. Na wystawie, poza repliką stołową, prezentowane są również m.in. repliki eksponatów wybranych ze zbiorów udostępnionych przez Muzeum w Raciborzu. Uroczystemu otwarciu wystawy towarzyszyć będzie wydarzenie związane z degustacją potraw, które odbędzie się na Zamku Piastowskim w Raciborzu we wtorek 11 września 2018 r. o godz. 17.00.

Projekt „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”.

Strona główna /WYSTAWY CZASOWE/Imprezy - Zapowiedzi/Warsztaty - Oferta/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij