Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Aktualności
Rozmiar tekstu A A A
Strona główna » Aktualności » Zamkowe warzenie piwa - 30.06.2012 sobota, dziedziniec Zamku
 
Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 25.06.2012 r.
Zamkowe warzenie piwa - 30.06.2012 sobota, dziedziniec Zamku

Startujemy o 10.30. Do Raciborza przyjeżdżają piwowarzy z Centrum Piwowarstwa, współtwórcy Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu, wytrawni znawcy tematyki, którzy nie tylko pokażą jak uwarzyć chmielony napój a konkretnie Robust Portera, czyli piwo ciemne, ale również opowiedzą o jego historii, zaprezentują specjalną wystawę. Każdy chętny będzie mógł: zamieszać w  garze podczas zacierania, wsypać chmiel do chmielenia, pomóc przy filtracji.

Każdy chętny będzie mógł też spróbować produktów, z których powstaje piwo, a więc różne rodzaje słodu, chmiele, drożdże. Będzie też możliwość zakapslowania butelek i ześrutowania słodu. Pokaz potrwa do około 16.30.

A czym jest Robust Porter? To ciemna czternastka, bardziej chmielona odmiana porteru angielskiego - wyjaśnia Artur Szudrowicz z Centrum Piwowarstwa. Zaprojektowana jako powrót do przeszłości lub amerykańska interpretacja tego stylu. Tradycyjna wersja będzie posiadała bardziej subtelny charakter chmielowy (przeważnie angielski), natomiast nowoczesna wersja może być bardziej agresywna. Obydwie wersje są równoważne. Robust Porter ma umiarkowanie mocny smak słodowy, zwykle z udziałem lekko palonego charakteru słodu barwiącego... No ale znacznie więcej o tym piwie, innych piwach i tajemnicach ich warzenia dowiecie się już w sobotę na zamku w Raciborzu.

Wstęp wolny


Galeria
obrazek
  
Strona główna /Narzędzia Tortur/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Warsztaty - Oferta/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij