Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Imprezy
Rozmiar tekstu A A A
 
Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 26.03.2022 r.
Wiosenne Warsztaty Piwowarskie na Zamku Piastowskim za nami

Przez dwa dni, 24 i 25 marca 2022 r. Zamek Piastowski w Raciborzu gościł uczestników Wiosennych Warsztatów Piwowarskich. Było to pierwsze takie wydarzenie, które zostało zorganizowane w dawnej piastowskiej siedzibie. Organizatorem wydarzenia był Bikotech Sp. z o.o., a rolę gospodarza pełnił Browar Zamkowy w Raciborzu. Do Raciborza przyjechali goście m. in.: z Warszawy, Gdańska, Łodzi, Opola, Elbląga oraz innych miejscowości.

Spotkanie rozpoczęło się w czwartkowe popołudnie 24 marca od powitania przybyłych gości, którego dokonali starosta raciborski - Grzegorz Swoboda, dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu - Krystyna Niklewicz oraz właściciel Browaru Zamkowego Sp. z o.o. - Jerzy Łazarczyk. Następnie przez dwa dni wydarzenia licznie zgromadzeni uczestnicy wysłuchali szeregu prelekcji, zwiedzili nocą raciborską pracownię Gambrinusa (warzelnia, fermentacja, rozlewnia, magazyn) oraz wzięli udział w warsztatach. Historię raciborskiego browaru zebranym przybliżył Mariusz Dudek - prezes Browaru Zamkowego Sp. z o.o. oraz Tymoteusz Cieciera - technolog do spraw jakości i bezpieczeństwa w Browarze Zamkowym sp. z o.o.

Warsztat 1: Jakość, bezpieczeństwo i powtarzalność produkcji
- Wpływ pracy operatora na zarządzanie jakością i powtarzalność produktu, Patryk Cieślik, Grupa Żywiec;
- Skuteczna dezynfekcja i pasteryzacja w stylu Calgonit, Jędrzej Gorczyński, Calvatis;
- Trigger Point jako najprostszy sposób zaangażowania pracownika w kontrolę procesu, Łukasz Świątkowski, Grupa Żywiec;
- Kształtowanie kultury bezpieczeństwa w zakładzie produkcyjnym na przykładzie Browaru Elbląg, Łukasz Kamrowski, Grupa Żywiec.

Warsztat 2: Najważniejsze zmiany w przepisach podatkowych dla browarów regionalnych i rzemieślniczych
- Marta Zaręba i Krzysztof Rutkowski, Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego.

Warsztat 3: Optymalizacja kosztów i nowe technologie
- Pasteryzacja przepływowa w przemyśle browarniczym, Paweł Bednarek i Maciej Osiński, Admar;
- Puszka czy butelka? Zagadnienia legislacyjne UE, dostępność opakowań oraz trendy w rozlewnictwie piwa, Mateusz Kinda, STM;
- Analiza parametrów jakościowych piwa bezalkoholowego, Monika Sitarek-Andrzejczyk, CBI Proakademia;
- Okiem praktyka: w poszukiwaniu optymalizacji działalności małego producenta piwa, Andrzej Gałasiewicz, Minibrowary;
- prezentacja Frizo.

Warsztat 4: Odpady
- Zagospodarowanie odpadów browarniczych, dr Sławomir Wierzba, Uniwersytet Opolski;
- Nadmiarowa gęstwa drożdżowa w gospodarce cyrkularnej, dr Dorota Kręgiel, Politechnika Łódzka.

Warsztat 5: Piwa nowofalowe i surowce do produkcji
- Wyzwania technologiczne w produkcji i analizie piw nowofalowych, Dorota Michałowska, IBPRS;
- Jakości ekstrahowanego chmielu do produkcji piwa, Rafał Reszczyński, Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.


Galeria
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
Strona główna /POLITYKA PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTANIA PLIKÓW COOKIES/Projekt „Przy książęcym stole”/Projekt „Wspólna historia poprzez zabawę”/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki/Deklaracja dostępności

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij