Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Aktualności
Rozmiar tekstu A A A
 
Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 28.10.2022 r.
Cech Rzemiosł Różnych w Raciborzu. Pasowanie na ucznia zawodu rzemieślniczego na Zamku Piastowskim za nami

W czwartkowe południe, 27 października 2022 r. w sali konferencyjnej na Zamku Piastowskim w Raciborzu odbyło się pierwsze w historii ziemi raciborskiej uroczyste pasowanie na ucznia zawodu rzemieślniczego. W wydarzeniu wzięły udział władze Powiatu Raciborskiego: Starosta Raciborski - Grzegorz Swoboda i Wicestarosta - Marek Kurpis oraz Miasta Racibórz - Prezydent Dariusz Polowy, a także dyrektorzy jednostek organizacyjnych powiatu. Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu.

Podczas uroczystości, o tym jaka jest rola Cechu Rzemiosł Różnych w dostosowywaniu szkolnictwa zawodowego do potrzeb rynku pracy opowiedziała dyrektor Biura Cechu - Maria Smyczek. Ponadto przedstawiono system kształcenia zawodowego w systemie dualnym w raciborskich CKZiU nr 1 i CKZiU nr 2 „Mechanik”. Dyrektor PUP w Raciborzu - Mirosław Ruszkiewicz zajął się tematem czy kształcenie dualne może uzdrowić lokalny rynek pracy. Prezes Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach prof. Jan Klimek oraz Starszyzna Cechowa, którą reprezentowali: Starszy Cechu Bernard Korzonek i członkowie zarządu Cechu Wilhelm Fulneczek i Adrian Perszel dokonali „szablą Kilińskiego” - najwyższym honorowym odznaczeniem rzemieślniczym - pasowania uczniów, którym towarzyszyli ich opiekunowie w zakładach pracy, gdzie uczą się zawodu w praktyce. Każdy z pasowanych otrzymał na szczęście podkowę wykutą w zakładzie kowala Jana Sochy w Bieńkowicach koło Raciborza. Wydarzenie poprowadził redaktor naczelny Nowin Raciborskich - Mariusz Weidner.

Cech Rzemiosł Różnych w Raciborzu. Pasowanie na ucznia zawodu rzemieślniczego


Galeria
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
 
Strona główna /Projekt „Przy książęcym stole”/Projekt „Wspólna historia poprzez zabawę”/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki/Deklaracja dostępności

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij