Menu główne

Imprezy

Finansowanie

Projekt: "Utworzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego Bramy Morawskiej na Zamku Piastowskim w Raciborzu"

Beneficjent: Powiat Raciborski

Całkowity koszt projektu:
23 964 731,63 zł

Wysokość dotacji z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego:
19 646 860,69 zł

Środki własne beneficjenta:
4 317 870,94 zł

 


Punkt Informacji Turystycznej

ul. Zamkowa 2
47-400 Racibórz
Budynek Bramny

tel. +48 32 700 60 52
tel. 32 414 02 33 wew. 105

e-mail: zamekraciborz@silesia.travel, it@zamekpiastowski.pl, promocja@zamekpiastowski.pl

Punkt Informacji Turystycznej na Zamku otwarty jest w następujących dniach i godzinach:

  1. w okresie od 1 października do 31 marca:
    • od wtorku do piątku: 9.00-16.00,
    • w soboty, niedziele i święta: 10.00-18.00,
  2. w okresie od 1 kwietnia do 30 września:
    • od wtorku do niedzieli: 10.00-18.00,
  3. Punkt Informacji Turystycznej i Zamek są zamknięte:
    • 1 stycznia (Nowy Rok),
    • w sobotę i niedzielę wielkanocną,
    • 1 listopada,
    • 24 i 25 grudnia.
Rozmiar tekstu A A A

Podaj adres email osoby, której chcesz polecić artykuł:
Podaj imię polecającego:
Podaj swój adres email:
dodano: 21.04.2022 r.
Projekt „Przy książęcym stole”

„Przy książęcym stole”- katalog wystawy na Zamku Piastowskim - 30.10.2018 r.

Na Zamku Piastowskim w Raciborzu od lipca 2018 r. udostępniona dla zwiedzających jest wystawa stała pt.: „Przy książęcym stole” prezetnująca dziedzictwo kultury kulinarnej na średniowiecznych dworach książąt opawsko-raciborskich. Ekspozycję urozmaicają nowości. Odwiedzający Zamek Piastowski mogli wówczas, w 2018 r. otrzymać bezpłatną publikację - katalog wystawy - przybliżającą kontekst historyczny, zawierającą opis poszczególnych eksponatów prezentowanych na wystawach na Zamku Piastowskim w Raciborzu i na zamku w Hradcu nad Morawicą (CZ) oraz przykłady średniowiecznych przepisów. Publikacja wydana została w polskiej i czeskiej wersji językowej i dostępna była do wyczerpania nakładu.

Wystawa oraz katalog powstały w ramach projektu „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice” w ramach Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia 2014-2020, program INTERREG V-A Republika Czeska-Polska.

Projekt realizuje Powiat Raciborski w partnerstwie z Instytutem Dziedzictwa Narodowego - Oddział w Ostrawie (Národní památkový ústav v Ostravě) i Uniwersytetem Śląskim w Opawie (Slezská univerzita v Opavě).

Projekt

„Przy książęcym stole” - wernisaż z degustacją potraw na Zamku Piastowskim - 11.09.2018 r.

We wtorkowe popołudnie 11 września 2018 r. w domu książęcym na Zamku Piastowskim w Raciborzu odbył się wernisaż wystawy pt. „Przy książęcym stole” wraz z degustacją potraw, przyrządzonych na styl średniowieczny. Wystawa przygotowana została w ramach projektu "Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu", który realizuje Powiat Raciborski w partnerstwie z Instytutem Dziedzictwa Narodowego - Oddział w Ostrawie (Národní památkový ústav v Ostravě) i Uniwersytetem Śląskim w Opawie (Slezská univerzita v Opavě).

Podczas wydarzenia, odwiedzający Zamek goście zwiedzili wystawę, na której prezentowane są m.in. repliki mebli i zastawy stołowej z czasów średniowiecza oraz repliki eksponatów odnalezione w Raciborzu. Do celów wykonania replik eksponaty zostały udostępnione i opisane przez Muzeum w Raciborzu. Następnie, prof. Irena Korbelářova, Prodziekan Wydziału Filozoficznego i Nauk Przyrodniczych na Śląskim Uniwersytecie w Opawie, opowiedziała o historii i ciekawostkach związanych z kulturą kulinarną na średniowiecznych dworach książąt opawsko-raciborskich. Potrawy na degustację przygotowane zostały w oparciu o średniowieczne receptury.

Uroczystości towarzyszył pokaz w wykonaniu członków Stowarzyszenia „Drengowie Znad Górnej Odry”, a jeden z członków - Robert Broda zaprezentował pokaz toczenia na kole garncarskim. Był też Łukasz Kuschnik – pszczelarz z duszą artysty z Krzyżanowic. Poczęstunek i oprawę przygotowała Restauracja „Opavska” z Raciborza. A pomocy przy obsłudze wydarzenia udzieliły również dwie uczennice z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu.

Projekt "Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu" realizowany jest od listopada 2017 r. i trwał do końca października 2018 r. Celem projektu jest rozwój wspólnego, polsko-czeskiego historyczno-kulturalnego potencjału na przygranicznym obszarze Euroregionu Silesia, powiązanego z historią średniowiecznej kultury kulinarnej na dworach Piastów i Przemyślidów. Bezpośrednim rezultatem projektu jest stworzenie nowej atrakcji turystycznej - wspólnej wystawy  na Zamku Piastowskim w Raciborzu i na zamku w Hradcu nad Morawicą. Obie wystawy są udostępnione do zwiedzania. Obu wystawom towarzyszyły zorganizowane wydarzenia - 11 września 2018 r. na Zamku Piastowskim w Raciborzu. Wydarzenie na zamku w Hradcu nad Morawicą odbyło się pod koniec czerwca 2018 r.

W ramach projektu, w połowie października 2018 r., wydana została również publikacja  przybliżająca kontekst historyczny wystawy, zawierająca opis poszczególnych eksponatów prezentowanych na wystawach na Zamku Piastowskim w Raciborzu i na zamku w Hradcu nad Morawicą oraz przykłady średniowiecznych przepisów. Publikacja została przygotowana w polskiej i czeskiej wersji językowej. Projekt realizowany jest przez zespół projektowy, w skład którego weszli m.in. eksperci, badacze historii, pracownicy naukowi oraz specjaliści z dziedzin historii kulinarnej, którzy przez cały czas trwania projektu pracowali wspólnie. Projekt „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice” w ramach Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia 2014-2020, program INTERREG V-A Republika Czeska-Polska.

Projekt


Galeria
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
Strona główna /Projekt „Przy książęcym stole”/Projekt „Wspólna historia poprzez zabawę”/RODO - Klauzule Informacyjne/Imprezy - Zapowiedzi/Cennik/Aktualności/Turystyka/Kontakt/O Zamku/Multimedia/Archiwum Wydarzeń/Linki/Mapa strony/Realizacja Projektu/Lokalizator/E-kartki/Deklaracja dostępności

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Informacje źródłowe na temat Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby

© Powiat Raciborski / Projekt i wykonanie: Margomedia
Portal www.zamekpiastowski.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij