• BIP
  • Tłumacz języka migowego
Projekty i inwestycje unijne
kup bilet
Zamek Piastowski
Zamek Piastowski w Raciborzu
Strona główna/Działalność/Aktualności/Święty Mikołaj pojawił się na Zamku

Święty Mikołaj pojawił się na Zamku

7 grudzień 2013
7 grudnia 2013 roku, dokładnie o godz. 11.00 na dziedziniec Zamku Piastowskiego w Raciborzu, starodawnym raciborskim zwyczajem, wjechał na koniu św. Mikołaj. Spotkał się z dziećmi, rozdał cukierki, zabrał na krótką konną przejażdżkę i pozował do wspólnych zdjęć. Potem udał się do sali konferencyjnej domu książęcego, gdzie wspólnie z innymi obejrzał występ dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 18 im. Książąt Raciborskich w Raciborzu (inscenizacja historyczna) i wysłuchał krótkiej prelekcji o raciborskich piernikach. Tajniki ich pieczenia zdradził mistrz cukierniczy Franciszek Hosnowski z Ostroga. Jego cukiernia mieści się przy ul. Przejazdowej, gdzie przed wojną znakomite raciborskie pierniki piekł mistrz August Halama. To w niej przygotowano zamkowe pierniki. Ojciec p. Franciszka był uczniem słynnego Halamy. Po krótkim kulinarnym wykładzie przyszedł wreszcie czas na degustację. Rozdanych było pół tysiąca wypieków. W imprezie mikołajkowej na Zamku wzięło udział około 500 osób. Organizatorzy: Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim oraz Parafia pw. św. Mikołaja w Raciborzu Starej Wsi.

7 grudnia 2013 roku, dokładnie o godz. 11.00 na dziedziniec Zamku Piastowskiego w Raciborzu, starodawnym raciborskim zwyczajem, wjechał na koniu św. Mikołaj. Spotkał się z dziećmi, rozdał cukierki, zabrał na krótką konną przejażdżkę i pozował do wspólnych zdjęć. Potem udał się do sali konferencyjnej domu książęcego, gdzie wspólnie z innymi obejrzał występ dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 18 im. Książąt Raciborskich w Raciborzu (inscenizacja historyczna) i wysłuchał krótkiej prelekcji o raciborskich piernikach.

Tajniki ich pieczenia zdradził mistrz cukierniczy Franciszek Hosnowski z Ostroga. Jego cukiernia mieści się przy ul. Przejazdowej, gdzie przed wojną znakomite raciborskie pierniki piekł mistrz August Halama. To w niej przygotowano zamkowe pierniki. Ojciec p. Franciszka był uczniem słynnego Halamy. Po krótkim kulinarnym wykładzie przyszedł wreszcie czas na degustację. Rozdanych było pół tysiąca wypieków. W imprezie mikołajkowej na Zamku wzięło udział około 500 osób.

Organizatorzy: Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim oraz Parafia pw. św. Mikołaja w Raciborzu Starej Wsi.

do góry